I de sidste par måneder har I haft meget travlt. Der har været mange ting, som I skulle følge op på. I har haft vingerne spredt ud over alt for meget. Men nu, ser det ud til, at I kommer igennem de mange opgaver. Du er lykkelig for, at I har et godt teamsamarbejde på arbejdspladsen. Ellers kunne I aldrig have nået hertil. Det er stensikkert. I er ikke så mange ansatte i firmaet. Derfor er det meget vigtigt, at det gode teamsamarbejde fungerer godt.
DISC analysen giver svar
I kan jo mærke det lige med det samme, hvis der er en på holdet, som er utilfreds – eller sur over noget. Alle har fået en uddybende personlighedstest med DISC.
Indtil nu har du ikke tænkt så meget over det. Men her, hvor tiden til at kunne reflektere lidt over tingene er her, så er du begyndt at tænke meget over teams og godt samarbejde. ”Hvad er et godt team?”, ”Hvordan vedligeholder man et godt teamsamarbejde?”, ”Hvordan skaber man et godt team?” Disse – og mange flere spørgsmål melder sig hos dig. Og jo, du har da mange tanker om, hvad der skal til for at skabe et godt team: Gensidig respekt og forståelse for hinanden i teamet.
Accept af, at vi er forskellige og har forskellige behov. Mod til at sige til og fra, hvis noget er virkeligt godt eller for grænseoverskridende. Lyst til at lære nyt. Lyst til at udvikle sig som person og menneske. Mange af dine tanker er naturligvis selvfølgelige, når det handler om et godt team. De af os, der har oplevet at være med til at skabe et godt team, har konstateret, at de kvalifikationer, som dine tanker omfatter, er nødvendige. Men et godt team er ikke kun afhængigt af menneskene, der udgør teamet!
Hvad er et godt team egentlig?
Til spørgsmålet om, ”Hvad er et godt team?” skal vi nemlig også lige indtænke udefra kommende elementer: Hvad skal der til for at løse den specifikke opgave? Dette er måske den mest betydningsfulde faktor, som skal overvejes, når et godt team skal defineres – og sammensættes? Et godt team kan nemlig være helt forkert, hvis opgaven ikke er forstået af alle. Ligegyldigt hvor fine kvalifikationer, teamet besidder. Den fælles forståelse af opgaven – og dermed den forudgående analyse af den, er meget vigtig. Nogle kvalifikationer og skills er måske helt unødvendige, imens nye og helt uvante kvalifikationer skal ind i teamet.
Skiftende roller i teams
Et godt team er derfor ikke altid det samme. Det består ikke altid af den samme sammensætning af kvalifikationer og mennesker. Det kan ændre sig fra opgave til opgave. Dette stiller store krav til en kvalifikation, som ikke særligt mange mennesker er i besiddelse af: Fleksibilitet og villighed til at påtage sig nye og helt andre roller i teamet.
Det kan være svært at forstå, hvorfor det er nødvendigt at påtage sig en anden rolle. Men somme tider er det værdifuldt for teamet, hvis du kan det. Især i de tilfælde, hvor en dyb forståelse for problemet er nødvendig, uden at denne forståelse skal blive til guiden for opgaveløsningen. Jo, et godt team er mange ting. Menneskelige kvalifikationer. Uddannelsesmæssige færdigheder. Og fleksibilitet.